Berikut adalah 10 fakta penting mengenai Sijil Vokasional Malaysia, Diploma Vokasional Malaysia dan Kolej Vokasional. Kepada semua murid tingkatan 3 dan ibu bapa yang mempunyai anak di sekolah, anda perlu tahu mengenai fakta-fakta ini. Cikgu-cikgu sekolah pun kena la tahu jugak. Nanti mesti ada murid yang tanya, terutamanya yang mengajar tingkatan 3 dimana ia berkaitan dengan artikel sebelumnya iaitu Hala Tuju PT3
Pertama:
Pada tahun 2012, Kementerian Pendidikan Malaysia telah menaik taraf sistem pendidikan vokasional. Sekolah Menengah Vokasional (SMV) dinaiktaraf kepada Kolej Vokasional (KV) melalui Pelan Transformasi Pendidikan Vokasional.

Kedua:
Selanjar dengan naiktaraf SMV kepada KV, Sijil Pelajaran Malaysia (Vokasional) diganti dengan Sijil Vokasional Malaysia dan Diploma Vokasional Malaysia.

Ketiga:
Tempoh pengajian juga bertambah daripada 2 tahun kepada 4 tahun. Setelah tamat pengajian 4 tahun di Kolej Vokasional, pelajar akan digelar graduan diploma.
 

Sekolah Menegah Vokasional Kolej Vokasional
 

Tempoh Pengajian

 

2 tahun
(Tingkatan 4 dan 5)

 

2 tahun Program Pra Diploma +
2 tahun Program Diploma

 

 

Nama Sijil

 

 

Sijil Pelajaran Malaysia (Vokasional)

 

Sijil Vokasional Malaysia
(kesetaraan SPM bersyarat)
+
Diploma Vokasional Malaysia

(boleh memperoleh Sijil Kemahiran
Malaysia Tahap 4)

 

 

Tamat pengajian

 

 

Murid Lulusan SPMV

 

Graduan Diploma
(sekiranya tamat 4 tahun pengajian)

Keempat:
Pelajar yang telah tamat program Pra Diploma akan mendapat Sijil Vokasional Malaysia. Sijil Vokasional Malaysia (SVM) ini adalah setara dengan tiga kredit Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) berdasarkan ketentuan berikut:

  1. Purata Nilai Gred Kumulatif (PNGK) Akademik sama atau lebih daripada 3.33
  2. Kepujian dalam Bahasa Melayu SVM Kod 1104,
  3. PNGK Vokasional sama atau lebih daripada 3.67 dan kompeten semua modul vokasional

Kelima:
Setelah tamat program Pra Diploma dan memperoleh Sijil Vokasional Malaysia (SVM), pelajar berpeluang melanjutkan pelajaran ke Diploma Vokasional Malaysia di Kolej Vokasional. Syarat seperti ketentuan berikut:

  1. PNGK Akademik 2.00 bagi Modul Akademik
  2. PNGK Vokasional 2.67 dan kompenten semua Modul Vokasional

Keenam:

Berikut adalah carta alir program pengajian di Kolej Vokasional:

sijil vokasional malaysia

Ketujuh:

Pelajar yang melanjutkan pelajaran ke Diploma Vokasional Malaysia di Kolej Vokasional boleh memperoleh Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) hingga ke tahap tertinggi iaitu pada Tahap 4.

Kelapan:
Program Diploma di KV telah pun mendapat akreditasi sementara (MQA-01) dari Malaysian Qualifications Agency (MQA) dan pelbagai Kementerian dan agensi bertauliah yang lain yang diiktiraf di peringkat antarabangsa.

Kesembilan:

Syarat-syarat untuk memohon kemasukkan ke Kolej Vokasional sila rujuk di sini.

Kesepuluh:

Murid yang berpeluang untuk menyambung pengajian di Kolej Vokasional amat bertuah. Mereka berpeluang untuk memperoleh diploma dalam masa empat tahun sahaja (Fast track system). Murid yang berada di aliran perdana (SMK) perlukan masa sekurang-kurangnya 5 tahun untuk memperoleh diploma iaitu 2 tahun SPM dan 3 tahun diploma di IPT.

Sekiranya telah menyambung pengajian di Kolej Vokasional, janganlah berhenti sekerat jalan sahaja, iaitu hanya mengambil pengajian pra-diploma sahaja. Rugi besar. Sambung sampai dapat Diploma Vokasional Malaysia. Tak ada sijil SPM bukan isu jika anda telah memperoleh Diploma Vokasional yang diiktiraf oleh Malaysian Qualifications Agency (MQA).