Lagi beberapa hari tahun 2016 bakal melabuhkan tirai bermakna tahun baru 2017 bakal menjelma. Tibanya tahun baru, sudah pasti anda semua akan membuat azam baru, iaitu untuk memperbaiki diri dari segi kerjaya mahupun peribadi.

Namun, apa azam yang paling popular dan adakah kita semua mempunyai azam yang sama?

 

Tahun baru membuka peluang kepada kita untuk menjadi seorang yang lebih baik dari pelbagai aspek. Tentu ramai yang sedar antara cara untuk mencapainya adalah dengan mempunyai azam tahun baru.

Ia dapat menjadi panduan kepada kita tidak kiralah apa jua yang mahu kita capai. Di sini kami kongsikan beberapa azam baru untuk anda bagi memulakan tahun 2017.

I. Jadi Lebih Sihat

Sihat tidak semestinya hanya dengan disiplin diet sahaja. akukanlah lebih banyak aktiviti sukan atau senaman dan jagalah pemakanan. Barulah tahun 2017 lebih mudah ditempuhi tanpa sebarang gangguan kesihatan.

II. Tampil Lebih Gembira

Utamakan perkara yang penting dan kurangkan memikirkan perkara remeh temeh seperti cinta dan hiburan. Buat aktiviti yang embuatkan kita jadi lebih gembira dan lupakan kesedihan yang tidak membawa sebarang makna.

III. Prihatin

Jadi lebih peka dengan kesusahan orang lain dan berbakti kepada masyarakat. Dermakan baju lama atau jaga persekitaran. Mengajak rakan melakukannya bersama-sama pasti lebih menyeronokkan.

IV. Tingkatkan Produktiviti Anda

Tidak semestinya terus mahu mendapatkan anugerah senarai dekan ataupun pekerja terbaik bulanan. Mulakan dengan langkah kecil seperti datang kerja atau ke kelas lebih awal, lebihkan masa belajar dan berkomunikasi dengan lebih baik.

V. Eratkan Silaturahim

Siapalah kita tanpa keluarga yang menyokong. Hubungi keluarga selalu dan tunjukkan yang kita sayang kepada mereka. Jika ada salah faham, maafkan saja dan buka buku baru.

VI. Terokai Perkara Baru

Teroka kebolehan diri pada tahun baru dengan belajar sesuatu yang kita tidak pernah lakukan sebelum ini. Bukan bermaksud mencuba perkara terlarang, lakukan atau cubalah perkara baru yang mendatangkan faedah. Tidak kiralah bermain alat muzik, berenang atau mempelajari ilmu perniagaan. Mana tahu kita sebenarnya berkebolehan dan ia pastinya berguna satu masa nanti.