Kuala Lumpur – Graduan lepasan Kolej Vokasional (KV) dikhabarkan tidak layak melanjutkan pengajian ke Pengajian tinggi meski mepunyai Diploma Vokasional Malaysia (DMV) kerana ia tidak diiktiraf Universiti Awam (UA).

Oleh kerana, syarat kelayakan yang ditetapkan oleh rangkaian Universiti Teknikal Malaysia (MTUN) adalah pelajar hendaklah mempunyai Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dimana graduan kolej vokasional tidak mengambil peperiksaan tersebut dimana pelajar Kolej Vokasional ini menggunakan keputusan Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3) bagi memasuki kolej ini dan seterusnya belajar selama 4 tahun bagi mendapatkan pengiktirafan DVM.

Kita sedia maklum, pelajar di kolej Vokasional lebih menumpukan subjek kemahiran dan mengikuti pelajaran selama empat tahun dengan mengambil Sijil Vokasional Malaysia (SVM) pada tahun ke 2 dan seterusnya mengambil DVM. Setelah itu pelajar harus mengikuti program perlalihan selama satu atau dua semester di MTUN bagi melayakkan mereka mengikuti program teknologi kejuruteraan yang ditawarkan di MTUN. Kursus 1 atau 2 semester ini juga boleh di gantikan dengan memohon sijil Program Akreditasi Pembelajaran Berasaskan Pengalaman Terdahulu (APEL) yang perlu dijalani oleh lepasan KV setelah 4 Tahun belajar di KV dan seterusnya bekerja sekurang kurangnya sehingga umur 21 tahun bagi melayakkan pelajar memohon sijil APEL dan melayakkan mereka melanjutkan pengajian ke Institusi Pengajian Tinggi.

Selain itu, bagi pelajar yang cemerlang sijil DVM akan ditawarkan program praijazah bagi yang berminat menyambung pengajian mereka. Kesimpulannya, lepasan Kolej Vokasional ini layak melanjutkan pengajian ke Universiti Awam dan MTUN tetapi perlu memenuhi beberapa syarat kelayakan dan menjalani beberapa kursus peralihan dan praijazah bagi yang memperoleh keputusan cemerlang DVM. – Eduhub.my